maandag 24 oktober 2011

Verpleegster van Kadhafi
   De dictator is dood en met hem vele van zijn familieleden en trouwe volgelingen, maar wat is er toch gebeurd met de vrouwen die Kadhafi omringden om er voor te zorgen dat het hem aan niets ontbrak, de vijf Oekraïense verpleegsters, waaronder de in Wikileaks als voluptueus beschreven Galina Kolotsnikaya?

   Oksana Balinskaya, een van de andere vijf verpleegsters vertelde vorige maand aan CNN haar opmerkelijke verhaal, waarvan hier een vrije vertaling.

   Terug in Oekraïne, in het huis waar ze opgroeide zit Oksana met haar hazelnootkleurige ogen geboeid te kijken naar de televisiebeelden met nieuws over Moammar Kadhafi, de gevallen leider, op de vlucht voor zijn eigen volk en alom beschreven als een slager, als een aan waanvoorstellingen leidende man die elk gevoel van realiteit is verloren.
   Oksana, die hem twee jaar als verpleegster heeft gediend, heeft hem echter als een hele andere man leren kennen. Ze controleerde zijn bloeddruk, zijn hartslag, gaf hem vitamines en pillen voor zijn kwalen. Ze noemde hem zelfs ‘pappa’, net als de andere Oekraïense verpleegsters, zodat ze onderling over hem konden praten zonder aandacht te trekken.
  Hier aan de keukentafel in haar geboorteplaats Mogilnoye, samen met haar man Dejan, een Servische zakenman, ver weg van het zand in Libië, vertelt Oksana vrijuit over de man die haar een baan, geld en een goed leven bezorgde.
  ‘Hij was altijd heel attent, vroeg ons of we tevreden waren of er nog iets was dat we nodig hadden.’ Hij gaf haar dure cadeaus, zoals een medaillon en een horloge met een ets van zijn beeltenis.
   Oksana begeleidde Kadhafi op zijn buitenlandse reizen samen met de andere verpleegsters, waardoor geruchten ontstonden dat ze een harem vormden. Maar alles van wat er over hem beweerd wordt, dat hij kindermeisjes en huishoudelijk personeel misbruikte en martelde, is in tegenspraak met haar ervaringen. Hij heeft haar altijd goed behandeld.

  Hoe heeft Oksana hem elkaar eigenlijk leren kennen? Toen Kadhafi in oktober 2009 een staatsbezoek bracht aan Oekraïne, was Oksana al afgestudeerd in Kiev als verpleegkundige en had vervolgens drie jaar gewerkt voor slechts 125 dollar per maand. Ze had gehoord van goede kansen in Libië en had daarom een aanvraag ingediend om er te gaan werken.
  Tijdens het staatsbezoek was een bijeenkomst georganiseerd, waarin zes verpleegsters aan Kadhafi werden voorgesteld, waaronder Oksana. Ze wist weinig over hem, was nerveus en sprak geen Arabisch in tegenstelling tot drie anderen die al eerder in Libië hadden gewerkt. Ze had het gevoel dat ze weinig kans maakte, maar toch pikte hij haar er uit. ‘Ik weet niet hoe hij de keuze maakte; misschien was hij een goede psycholoog.’
   Later hoorde ze dat hij zich een oordeel vormde over mensen bij een eerste handdruk, vanaf de eerste blik in hun ogen.

   Enkele weken na hun kennismaking vloog ze naar Tripoli. Haar werk bestond uitsluitend uit de verzorging van Kadhafi en zijn grote familie. De regels waren streng. Ze mocht geen flitsende make-up of onthullende kleding dragen.
 'Onze verschijning was zeer bescheiden om niet om het even wie de aandacht trekken. Wij zouden nooit met lippenstift op naar zijn huis gaan of met levendige kleuren in onze kleren.’
   De verpleegsters werden altijd omringd door anderen, zijn vrouw, zijn kinderen, kleinkinderen, ambtenaren binnen zijn binnenste cirkel.‘Niemand van ons ooit was ooit een op een met hem. Er was zelfs geen privékamer in zijn huishouden waar we eventueel alleen met hem konden zijn.’
   Daarom was ze geschokt toen ze hoorde van de roddels dat Kadhafi seksuele relaties met zijn buitenlandse verpleegkundigen zou hebben.

   De inmiddels 38-jarige Galina Kolonitskaya, die bijna 10 jaar voor hem heeft gewerkt, werd in diplomatieke kringen omschreven als een “voluptuous blonde" die "knows his routine", zo is uitgelekt. Er wordt ook beweerd dat de Libische dictator zich sterk tot haar aangetrokken voelde.  
   ‘Galina was een zelfde soort verpleegster als wij,’ vertelt Oksana. ‘Natuurlijk ziet ze er glamourvol uit, maar het is een hele aardige vrouw met een groot hart. Ze heeft me in die tijd ook enorm geholpen. Ik weet niet wie dit sprookje over ons en over zijn vrouwelijke lijfwachten de wereld in heeft geholpen. Hoe is het mogelijk dat een verstandig iemand veronderstelt dat wij een intieme relatie met Kadhafi konden hebben?

   Zowel Galina als Oksana verlieten Libië tijdens het begin van de opstand tegen Kadhafi in februari dit jaar. Maar het was niet de oorlogsdreiging die Oksana deed vertrekken. Ze was enkele maanden zwanger van Dejan, haar man. Inmiddels is ze bevallen van een zoon.
   Oksana spreekt vrijuit maar Galina heeft de publiciteit zorgvuldig gemeden. Ze was de leugenachtige roddels over haar beu, wilde er met niemand over praten.

   ‘Ik kan alleen maar goede dingen over Kadhafi vertellen en over het leven dat ik daar had,’ zegt Oksana, terwijl ze door een album met foto’s van haarzelf in Libië bladert. ‘Ik hoop dat we ooit naar Libië kunnen terugkeren. Het zal een ander Libië zijn dan nu, zonder Kadhafi, zonder ‘pappa’.
   Ook al verdient haar verhaal het om gehoord te worden, Oksana zal een van de weinigen zijn die om de dood van Kadhafi zal treuren. De meerderheid van de Libiërs viert feest, zal dansen op zijn graf en ook door de rest van de wereld gaat een zucht van verlichting.

3 opmerkingen:

 1. De Nederlanders die vroeger graag naar de cowboyfilms keken en nu hun oren laten hangen naar de MSM, die geloven dat kadaffi een monster was, de cowboy in het zwart. En natuurlijk is er een happy end. De goeierikken, dat zijn wij, hebben de onderdrukten bevrijd. Heerlijk als je nog in sprookjes kunt geloven. De woestijnridders mogen zich nu onder de sharia weer gelegaliseerd te buiten gaan aan vrouwen en jonge meisjes.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Je verhalen heb ik met belangstelling gelezen.
  Het is weer eens wat andere berichtgeving, waarvoor dank.
  Maar wat waar is of niet waar, that's the question, zoals altijd waar tegengestelde politieke, financiële, religieuze etc. belangen spelen.
  Ik onthoud me van oordelen. Ik was er niet bij namelijk. Maar ik verlang wel naar het boek dat een wetenschapper over een jaar of 10 gaat publiceren over wat er nu precies is gebeurd in Libië. Zoals ik ook wacht op het boek dat over Saddam Hoessein zal komen. Geschreven door een onafhankelijke wetenschapper. Maar wat is onafhankelijk in deze wereld?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @Zij,
  We geloven nu eenmaal graag in sprookjes, waar het goede zegeviert. Het kan geen kwaad daar af en toe wat verhalen tegenover te plaatsen die het eenzijdige beeld op zijn minst nuanceren.

  @selmasalo,
  Onafhankelijkheid bestaat niet, elke waarneming is vanuit een bepaald perspectief, de waarden en normen die je zicht op de werkelijkheid kleuren. Heel verfrissend om af en toe een andere bril op te zetten, voor zover dat mogelijk is...

  BeantwoordenVerwijderen