dinsdag 11 oktober 2011

Fucking Euro 2012


   Kiev, 8 oktober 2011

   Zaterdag was het zover. De renovatie van het Olympisch stadion in Kiev waar komende zomer de finale van Euro 2012 gespeeld gaat worden, is gereed. Om dit heuglijke feit te vieren werd er onder toeziend oog van de EUFA bonzen een generale gehouden van de openingsceremonie.

   Tot veler verrassing werd het voorprogramma van de plechtigheid verzorgd door de vrouwenbeweging FEMEN. Een drietal activistes had kans gezien door het veiligheidsnet heen te breken en stormde onder luid gejuich van de enthousiaste menigte topless het kleurrijk verlichte voetbalveld op. Daar hieven ze spandoeken met weinig verhullende woorden: ‘Fucking Euro 2012’.

   FEMEN vreest dat het voetbalfeest voor Oekraïne uitmondt in een humanitaire ramp in de vorm van een groot financieel verlies, opleving van de corruptie en een toename van sekstoerisme, prostitutie en andere sociale plagen. De vrouwenbeweging laat geen gelegenheid onbenut om dit vriend en vijand onder de neus te wrijven.

   Aan het protest heeft de UEFA helaas geen boodschap. Niets mag het voetbalfeestje verstoren. Veiligheidsagenten snelden toe om de vrouwen bij de kladden te grijpen en onder luid gejoel van het publiek af te voeren.


   Daarna was het de beurt aan president Janoekovitsj om het volk toe te spreken. Het gejoel werd er niet minder om. Gelukkig kreeg het publiek vervolgens ook nog waar het voor was gekomen: een spectaculaire en oogverblindende show.
   Naast de actie van FEMEN viel nog een ander incident te noteren. Tijdens de ceremonie vatte een paneel van de overkapping vlam. Gelukkig kon het vuur snel gedoofd worden en raakte niemand gewond.
   Voor hoogste UEFA baas Michel Platini hadden de ongeregeldheden bitter weinig om het lijf. ‘Kleine probleempjes,’ verklaarde hij schouderophalend, zoals hij er bij zijn rondreis langs de stadions en accommodaties al meer had gesignaleerd.
   Toch geeft het te denken dat FEMEN er ondanks een overmacht aan veiligheidsagenten in slaagde het hoofdveld te bereiken. Je zou haast gaan vermoeden dat ze over speciale contacten beschikt, zodat er af en toe wat deuren van binnenuit opengaan. Dat belooft nog wat voor komende zomer!   Foto's Femen LiveJournal, Kyiv Post
.

3 opmerkingen:

 1. Jullie waren gisteren te zien op het NOS-journaal:
  http://nos.nl/video/303016-julia-timosjenko-moet-zeven-jaar-de-cel-in.html

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @Blewbird,
  !!!

  @aadverbaast,
  Op het NOS-journaal, mooi, zo komen we nog eens ergens. Voor de goede orde, zelf was ik niet ter plekke, ben slechts boodschapper - connexion.

  BeantwoordenVerwijderen