dinsdag 25 oktober 2011

In dromenland


Kiev, 22 oktober 2011


   Voor de vrouwen van FEMEN zijn de poppen nu echt aan het dansen. Verkleed als karakters uit het Oekraïense sprookje ‘Kolobok’ gingen ze naar het presidentieel paleis in een poging Janoekovitsj uit de droom te helpen. ‘We live like animals’ en ‘We want to be European’ zo hielden ze hem voor.

   De veroordeling van oppositieleider Julia Timosjenko heeft in het Westen zo veel verontwaardiging gewekt, dat het perspectief voor Oekraïne op integratie met de EU erdoor wordt vertroebeld. Voor president Viktor Janoekovitsj het sein om openlijk te zinspelen op een draai naar de andere kant, in de richting van aansluiting bij de Euraziatische Unie, die Poetin aan het bekokstoven is.

   ‘Als de president zo nodig in de kont van de beschaving wil kruipen, moet hij dat vooral doen, maar laat hem dan alsjeblieft alleen gaan - sleur niet alle landgenoten het hol van de beer in,’ zo meent FEMEN.

   Oekraïners wensen niet verder het moeras in te zinken, niet teruggedreven te worden in de klauwen van de Russische beer, maar willen vooruit, willen bij Europa horen. Janoekovitsj heeft niet het recht om tegen de wens van het volk in te gaan ter verrijking van zichzelf en zijn trawanten.
   Natuurlijk heeft Oekraïne een historische band met Rusland en wonen er veel etnische Russen, maar op termijn biedt integratie in Europa Oekraïne een beter perspectief op sociale en economische vooruitgang dan hernieuwde inlijving in het Russische Rijk.
   FEMEN slaagde er niet in om het paleis van Janoekovitsj binnen te dringen. De activistes werden voor de poort opgewacht door veiligheidsagenten, die weinig geduld hadden de vrouwen het zwijgen op te leggen en zelfs voor hun doen buitengewoon hardhandig optraden.   In Westerse ogen is het misschien vreemd dat FEMEN en het merendeel van het Oekraïense volk nog steeds integratie met Europa wenst. Door de recente schuldencrisis en de onmacht die de Europese leiders ten toon spreiden om deze te bestrijden, lijkt de Europese droom te ontaarden in een nachtmerrie en moet je je ernstig gaan afvragen of Oekraïne wel gediend is met een snelle toetreding tot de EU.
   Is het voor Oekraïne niet beter om nog even op het vinkentouw te blijven zitten, vooralsnog niet te kiezen voor Oost of West, maar een onafhankelijke tussenpositie in te nemen? Zo kan het de tijd nemen om intern orde op zaken te stellen, door de corruptie te bestrijden, een gunstiger sociaal-economisch klimaat te scheppen, landbouwhervormingen door te voeren, de infrastructuur te verbeteren, onderwijs en gezondheidszorg op peil te brengen – kortom, uitdaging genoeg.

   Het bloed kruipt waar het niet gaan kan. FEMEN zoekt graag steun bij haar Europese zusters, heeft een tournee gepland, waarbij het bezoek aan Italië centraal staat. Misschien dat een gesprekje met Silvio Berlusconi verhelderend kan werken.      Foto's Femen LiveJournal, Delfi Daily

Geen opmerkingen:

Een reactie posten