vrijdag 21 oktober 2011

Op de bres voor Julia


Kiev, 11 oktober 2011 -


   Ondanks alle beschuldigingen over machtsmisbruik en de in veler ogen overtuigende bewijslast die vorige week tot haar veroordeling heeft geleid, mag Julia Timosjenko zich nog altijd verheugen in een grote en fanatieke schare aanhangers.
   Volgens laatste peilingen zegt 15 procent van de bevolking nog vierkant achter haar oppositieleider te staan en dat is meer dan de schamele 10 procent steun waarop huidig president Janoekovitsj mag rekenen en ook meer dan de 12 procent van Arseni Jatsenjuk van de Beweging van Verandering en de 10 procent van Vitaly Klitsjko van de vorig jaar opgerichte Alliantie voor Hervorming.

   Wie zijn eigenlijk die mensen die onvoorwaardelijk in de onschuld van Julia blijven geloven en met bussen vol vanuit alle windstreken naar de hoofdstad Kiev komen om te demonstreren tegen dit in hun ogen ‘politieke’ proces? Hele gewone mensen eigenlijk, uit alle lagen van de bevolking - voorstanders van de gematigde koers die Julia als president destijds heeft gevaren en nog altijd voorstaat, die van een voorzichtige toenadering tot het Westen, onder controle van de staat, zonder snelle liberalisatie van de economie. Of is dit te kort door de bocht?
   Er valt natuurlijk veel meer over te zeggen – je zou er een boek over kunnen schrijven - maar beelden vertellen soms meer dan woorden. Daarom hier een aantal portretten die Veronica Khokhlova geschoten heeft bij demonstraties tegen het strafproces eerder dit jaar.

op 24 juni:


en op 27 september:   Niet alleen op straat maar ook in het parlement zijn de meningen over de rechtmatigheid van de veroordeling van Timosjenko zeer verdeeld en lopen de discussies soms hoog op, zoals hieronder op een recent genomen foto te zien is.
   Onverwachte steun kreeg Julia van niet minder dan Vladimir Poetin, nooit te beroerd om wat olie op het vuur te gooien bij een lastige buurman. Hij vindt de veroordeling vanwege het omstreden gascontract met Rusland onterecht:
   "Ik kan niet goed begrijpen waarom ze zeven jaar moet zitten, want met dat contract was niets mis. Het voldeed aan de wetgeving van beide landen, maar ook aan de internationaal geldende regels." 

   Zelfs president Janoekovitsj nam na de veroordeling van Timosjenko wat gas terug - geschrokken van alle ophef die er is ontstaan in het Westen, die mogelijk roet in het eten gooit wat betreft zijn plannen voor integratie in de EU. Na de uitspraak haastte hij zich te verklaren dat het vonnis nog niet definitief is omdat de rechtbank zijn beslissing binnen de kaders van de huidige strafwet heeft genomen. Een nieuwe strafwet staat al in de steigers en zou mogelijk tot een andere uitspraak kunnen leiden. Zo zette hij de deur van de cel voor Julia weer op een kier.

   Hoe dan ook, wordt vervolgd…    (meer foto's van de demonstraties vind je hier en hier)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten