dinsdag 13 september 2011

Liever naakt dan Miss OekraïneKiev, 11 september 2011

   Afgelopen maandag werd de 19-jarige Jaroslava Kuryacha gekroond tot Miss Oekraïne 2011. Het stralende model kreeg de prestigieuze prijs in handen gedrukt van de erevoorzitter van de jury, niemand minder dan Paris Hilton. Ook de stoere filmheld en vrouwenkenner Jean-Claude van Damme maakte deel uit van de jury.


   Niet iedereen is gecharmeerd van dit glitterrijke feestje. Zo vormt de jaarlijkse poppenkast een doorn in het oog van de vrouwenbeweging FEMEN, die deze wedstrijd beschouwt als ‘een keuring van vrouwenvlees voor de ogen van schatrijke zakenmensen en ander geil gespuis’.
   Voor Alexandra Shevchenko, activiste van het eerste uur reden genoeg om het feestje op te luisteren met een onverwacht bezoek. Helaas werd haar maar weinig tijd gegund om haar boodschap uit te dragen. Ze had deze nog maar nauwelijks onthuld of ze werd door een potige tante omver geduwd. Daarna namen veiligheidsagenten het over en werd ze in een mum van tijd van het strijdtoneel afgevoerd.

   De bliksemactie maakt deel uit van de campagne ‘Model, blijf weg uit het bordeel!’ Hiermee wil FEMEN haar landgenoten, met name jonge vrouwen die er van dromen model te worden, bewust maken van het feit dat de Oekraïense modewereld nauw verweven is met de machtige seksindustrie, die er verantwoordelijk voor is, dat jaarlijks honderden jonge, kansarme meisjes met valse beloftes de prostitutie in worden gelokt.

   De verkiezing tot Miss Oekraïne oogt misschien vrij onschuldig, maar laat je niet verblinden door schone schijn. Het is het verleidelijke uiterlijk van een verderfelijke industrie, waarbinnen vrouwelijke schoonheid gereduceerd wordt tot handelswaar.
   Een vrouw is echter meer dan haar lichaam, is tot veel meer in staat, zo demonstreert FEMEN. Helaas willen veel mannen dit kennelijk helemaal niet zien.      Bronnen: Femen LJ, Drugoi LJ, Kyiv Post   


3 opmerkingen:

  1. en sommige vrouwen ook niet als ik die 'duwster' bekijk!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @Kitty,
    Tja, er is voor FEMEN nog veel werk aan de winkel, blijkt maar weer.

    BeantwoordenVerwijderen