maandag 17 maart 2014

Krim kiest voor Rusland


Simferopol, 16 maart 2014
.

   Het volk heeft gesproken. In een omstreden referendum heeft het schiereiland Krim zondag met een meerderheid van ruim 95 procent gekozen voor aansluiting bij Rusland.
   De verkiezingen verliepen zonder incidenten. Veel Krim-Tataren bleven thuis. Aangezien de meerderheid van de inwoners etnisch Russisch is, stond de uitslag eigenlijk al vast. 

 

   De kersverse regering van Oekraïne beschouwt het referendum als ongrondwettelijk. Ook in een speciale bijeenkomst van de VN Veiligheidsraad weigerden 13 van de 15 leden de legitimiteit ervan te erkennen. China onthield zich van stemming en Rusland sprak uiteraard zijn veto uit.
   VS en EU dreigen met economische sancties als Rusland daadwerkelijk ertoe overgaat de Krim in te lijven, iets wat het militair in feite al lang heeft gedaan.
   Het heeft er alle schijn van dat Poetin in dit strategisch steekspel aan de touwtjes trekt en de rest van de wereld als een keffertje achter de feiten aanloopt. Er worden al parallellen getrokken met de zomer van 1914, de weken waarin Europa een mondiale oorlog in ‘slaapwandelde’. Aan de andere kant, we zijn nu honderd jaar verder - door economische verknoping kunnen landen nauwelijks zonder elkaar en wereldleiders zullen toch wel slim genoeg zijn om zich dit te realiseren.
   Maar wat als de situatie escaleert, als de onrust in Oost-Oekraïne blijft toenemen? In Donetsk waait op overheidsgebouwen al de Russische vlag. Wat gaat er gebeuren als Rusland ook hier besluit de pro-Russische bevolking te hulp te schieten?Donetsk, 16 maart 2014
.
Foto's ITAR-TASS, Reuters
.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten