vrijdag 7 maart 2014

Krim bewoners vliegen Femen naar de keel


Simferopol, 6 maart 2014


   Twee activistes van Femen kregen donderdag de schrik van hun leven. Hun topless protest tegen de oorlog van Poetin wekte de razernij van pro-Russische bewoners. Een van de activistes kon maar net aan de wurgende handen van een oude Sovjet krijger ontsnappen.


   Je moet maar durven, in het hol van de beer de tsaar beledigen. De spanningen op de Krim zijn zo hoog opgelopen, de gemoederen zo verhit dat er maar weinig voor nodig is om de ander naar de keel te vliegen.


    Heel dapper, maar is het ook zinvol van Femen om zo actie te voeren? Het lijkt het vooroordeel dat de omwenteling in Oekraïne deel uitmaakt van een Westers complot om de Russische staat te ondermijnen, alleen maar te bevestigen. Topless nog wel, teken van zedeloosheid - het vrije Westen als een poel van verderf.
    Wie in november vorig jaar had voorspeld dat de protesten in Kiev zouden uitgroeien tot een wereldwijde politieke crisis, tot een herleving van de Koude Oorlog zou voor gek zijn uitgemaakt. Toch heeft het er alle schijn van, staan de oude kemphanen weer als vanouds tegenover elkaar, bedienen zich van een retoriek die niet meer van deze tijd leek te zijn. Mensen die jarenlang vreedzaam naast elkaar hebben geleefd, worden door de aanwakkering van nationalistische gevoelens tegen elkaar opgehitst en uitgespeeld. Wat daaruit voort kan vloeien leert de recente geschiedenis van de Balkan.

    Is er nog een uitweg? Deëscalatie is het toverwoord - je hoort en leest het overal. De Russische invasie van de Krim valt natuurlijk niet goed te praten. Toch is het zaak het hoofd koel te houden, te stoppen met het uiten van dreigementen over en weer, met het prediken van de eigen waarheid om de ander daarmee om de oren te slaan.

New York City, 7 maart 2014


   Een open dialoog tussen Oost en West om begrip te kweken voor elkaars standpunten, rekening te houden met de belangen van de ander, om zo te zoeken naar een aanvaardbaar compromis. Het klinkt wellicht wat soft, zeker in de oren van Femen, maar toch lijkt dit de enige weg om de oorlog van Poetin te stoppen en verdere escalatie te voorkomen. Het valt te hopen dat de leiders van deze wereld verstandig genoeg zijn om deze te bewandelen.(Foto's Googled)
.


1 opmerking:

  1. Ik zag hetzelfde gebeuren met een meisje dat al haar kleren aan had. Topless voegt op dit moment niets toe. De bevolking van de Krim laat voor het oog van de internationale pers zien dat ze helemaal niet klaar zijn voor democratie. Ik hou het op onervarenheid.

    BeantwoordenVerwijderen