donderdag 25 oktober 2012

Ontvoerd uit Kiev


Moskou, 23 oktober 2011
-

   Russisch activist Leonid Razvozzjajev heeft dinsdagavond in de Moskouse gevangenis tegenover mensenrechtenactivisten en journalisten details bekendgemaakt over zijn ontvoering vanuit Kiev en de daarop volgende dagen van marteling door Russische agenten.

   Razvozzjajev was in Kiev om politiek asiel aan te vragen, toen hij door vier gemaskerde mannen in een bestelbusje werd geduwd, dat hem over de grens naar Rusland bracht. Daar werd hij twee dagen opgesloten in de kelder van een afgelegen huis – in handboeien geslagen, met een masker over zijn hoofd, zonder eten en zonder toegang tot toilet.
   ‘Ze vertelden me: als je onze vragen niet beantwoordt, vermoorden we je kinderen,’ verklaarde Razvozzjajev tegenover een journaliste van New Times.
   Na bedreigd te zijn met de injectie van een ‘waarheidsserum’, dat hem voor de rest van zijn leven gehandicapt zou maken, heeft hij een schuldbekentenis getekend inzake de organisatie van massale rellen, samen met andere activisten van de Links-Front beweging. Het valt te vrezen dat na deze schuldbekentenis nieuwe arrestaties snel zullen volgen.





Moskou bij demonstraties eerder dit jaar


   Sinds de terugkeer van Poetin in het centrum van de macht – voor zover hij daar ooit is weggeweest – waait er een ongemeen gure wind door Rusland. Natuurlijk heeft Poetin in het verleden voor stabiliteit gezorgd, de Russen welvaart gebracht, maar daarvoor wordt nu alsnog de rekening gepresenteerd.
   Een aloude wet doet zich hier gelden: hoe langer iemand aan de macht is, des te dictatorialer wordt zijn bewind, des te corrupter het politieke systeem en des te sterker de repressie. Vorige week nog werden twee jonge vrouwen tot twee jaar strafkamp veroordeeld voor een onschuldig ‘punkgebed’ in de kathedraal van Moskou.
   Hoe gaat dit verder? Heeft Poetin soms de ambitie om in de voetsporen te treden van Jozef Stalin?




   Een andere vraag: wat is de rol van Oekraïne in dit ontvoeringsdrama? Het kan haast niet anders dan dat de Oekraïense autoriteiten van de plannen op de hoogte waren - ze hebben de Russische agenten in ieder geval geen strobreed in de weg gelegd. Dit geeft ook voor hier te denken.




   Met de parlementsverkiezingen voor de deur is president Janoekovitsj druk in de weer met een charmeoffensief, doet hij opzichtige pogingen de gunst van de kiezer te winnen, o.a. door verhoging van de pensioenen en het verlagen van de prijzen voor openbaar vervoer – dit ten koste van een oplopend begrotingstekort maar dit is van later zorg.
   Het ziet er naar uit dat Janoekovitsj in zijn opzet slaagt – zijn Partij van de Regio’s staat ruim voor in de peilingen. Toch zal waarschijnlijk ook hier een hoge prijs voor de cadeautjes moeten worden betaald. Het is maar waar je voor kiest, een paar dubbeltjes meer in de portemonnee of meer vrijheid en democratie...
   Of ben ik naïef en is dit een wat al te simpele voorstelling van zaken? Hebben de Oekraïeners wel een echte keuze behalve die van door de hond of de kat te worden gebeten?



(Foto's Googled)
.
      

Geen opmerkingen:

Een reactie posten