maandag 29 oktober 2012

Oekraïne stemt


Oekräine, 28 oktober 2012
-

   De verkiezingen voor een nieuw Oekraïens parlement zijn een prooi geworden voor de Partij van de Regio’s van zittend president Viktor Janoekovitsj. Een voorlopige uitslag geeft aan dat zijn partij 38 procent van de stemmen heeft behaald, ruim meer dan de oppositiepartijen van de in de gevangenis bivakkerende Julia Timosjenko (20 procent) en van nieuwkomer en meervoudig wereldkampioen boksen Vitaly Klitsjko (12 procent).Viktor Janoekovitsj brengt zijn stem uit in Kiev
.


Vitaly Klitsjko in gezelschap van zijn vrouw
.

   In Kiev en andere grote steden in Centraal Oekraïne zijn de verkiezingen net als de stembussen redelijk transparant, maar op het platteland heeft de regering vrijspel en maakt daar dan ook gretig misbruik van.
   De officiële uitslag is nog niet eens bekend of het regent dan ook al weer meldingen van ongeregeldheden. Het zijn de bekende verhalen over het kopen van stemmen, gesjoemel met biljetten en intimidatie van lokale kandidaten.
   De opkomst was met 45 procent bedroevend laag – het geeft aan dat veel Oekraïners het geloof in de politiek zijn verloren.
   Met de klinkende stembusoverwinning op zak valt te vrezen dat Janoekovitsj zijn autoritaire macht verder zal uitbreiden, dat corruptie en repressie alleen maar zullen toenemen en dat Oekraïne steeds verder zal afdrijven van Europa – geen perspectief om vrolijk van te worden.

   Bij het bekijken van foto’s van stemmende Oekraïners is me trouwens een en ander opgevallen. Afijn, kijk zelf maar…

 (Foto's Googled)
-


Geen opmerkingen:

Een reactie posten