woensdag 26 februari 2014

Marionettenspel


25 februari 2014
-

   Waar is Femen? Waar zijn de criticasters van het eerste uur, de plaaggeesten van Janoekovitsj die hem vanaf zijn aantreden als president  bestookt hebben met een spervuur aan oogverblindende acties?
   Toegegeven, toen de protesten tegen Janoekovitsj de kop opstaken waren de vrouwen er als de kippen bij om op zijn portret te pissen, maar bij het oplaaien van de strijd schitterden ze toch voornamelijk door afwezigheid. Was er voor hen geen plaats op de barricades, was dit alleen een zaak voor mannen?
   Waar is Femen? In Parijs, zoals je kunt zien. Dat wisten we natuurlijk al. Ruim anderhalf jaar geleden zijn de boegbeelden uitgeweken naar de Franse hoofdstad. Beducht voor de repressie in eigen land – gevangenisstraffen gaan je niet in de koude kleren zitten. Sindsdien strijden ze in den vreemde voor vrouwenrechten en emancipatie, voor vrijheid en democratie.
   Gelukkig laat ook de omwenteling in het moederland hun niet koud. Janoekovitsj is al weer verleden tijd. De pijlen richten zich nu op zijn aartsvijand, Julia Timosjenko. Voor Femen is zij geen haar van haar vlecht beter dan de gevallen dictator. Of je nu door de ene of door de andere kliek oligarchen bestolen wordt…
   Om Timosjenko als een volgende marionet van Poetin af te schilderen gaat misschien wat ver. Ze zal ongetwijfeld een meer Europese koers gaan varen als zij het voor het zeggen mocht krijgen, maar toch, ze komt uit het Oosten, spreekt Oekraïens met een accent, alleen dat al maakt haar verdacht. Bovenal is ze een vertegenwoordiger van de oude politiek en hoe je het ook of wendt of keert, daar hebben jonge Oekraïeners schoon genoeg van.

   Een frisse wind vraag om een nieuw gezicht. Vitaly Klitsjko? Een zwaargewicht in de ring, maar in de politieke arena…
   De roep vanaf het Maidan klinkt steeds luider: wil de echte, nieuwe leider opstaan? Wordt het ook daarom voor Femen niet zoetjes aan tijd om naar huis te gaan?
    Rest nog een andere prangende vraag: waar is Janoekovitsj?


Geen opmerkingen:

Een reactie posten