vrijdag 21 februari 2014

Kiev bloedt


Kiev, 20 februari 2014


   Donderdag zijn er minstens 75 doden en honderden gewonden gevallen bij het oplaaiende geweld in Kiev. Een stortvloed van schokkende beelden bereikt ons via tv-journaals, kranten en internet. Vooral de video waarop te zien is hoe demonstranten door scherpschutters worden neergeschoten maakt een onuitwisbare indruk.




  ‘Oekraïeners vechten en sterven voor het recht Europeaan te zijn. Dat is geen naïef geloof in de deugden van de EU, maar de overtuiging dat gelijkheid en fatsoen beter zijn dan misdadig kapitalisme en de neo-Sovjet bombast van Poetins Kremlin. Laten we ze in de steek?’

 - Edward Lucas, journalist Telegraph.






























   President Janoekovitsj zou bereid zijn tot vervroegde verkiezingen die moeten leiden tot een nieuwe regering, zo meldden ministers van Buitenlandse Zaken van Duitsland, Frankrijk en Polen donderdagavond na bemiddeling in Kiev. Hoe moeten we dit opvatten: als een oprechte toezegging of als een vage belofte om de oppositie en de EU zand in de ogen te strooien en tijd te winnen? Een concreet akkoord ligt er in ieder geval nog niet.
    De EU kondigde donderdag ook sancties aan tegen allen die verantwoordelijk zijn voor het bloedbad. De effectiviteit van deze maatregelen valt te betwijfelen. Europa mag dan wel boos zijn en straf uitdelen, het gaat er vooral om wat het Oekraïne te bieden heeft, in hoeverre het bereid is de beurs te trekken om het door schulden geplaagde land uit het slop te trekken.



Foto's Marko Drobnjakovic, Sergey Dozhenko, Vasily Fedosenko, e.a. / AP, EPA, Getty, Reuters
.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten