maandag 6 januari 2014

Revolutionaire mode   Met de protesten in volle gang voelt het in Kiev al snel fout om alleen maar te denken aan boodschappen doen, laat staan kleren kopen. Toch zit de mode-industrie niet bij de pakken neer – integendeel, de demonstranten strijden immers voor een betere toekomst en daar is uiteindelijk iedereen bij gebaat, ook de modefabrikanten.

   Met deze positieve gedachte in het achterhoofd ontwikkelde ontwerper Anton Belinsky een gewaagd idee: het presenteren van een modeshow op het Plein van de Onafhankelijkheid, de plek waar het allemaal gebeurt, voor de neus van de oproerpolitie, met steun van duizenden demonstranten.
   Samen met de 16-jarige fotografe Alexandra Trishinha en het 15-jarige model Nastya Pretyshina showde Belinsky zijn nieuwste creaties waarin traditionele elementen een belangrijke plaats innemen, zoals de hoofddoek (vinok), de leren kaftan (kozhukh) en last but not least de Oekraïense vlag, die het symbool is geworden van de eensgezindheid van het Oekraïense volk in de roep om het aftreden van president Janoekovitsj.
  “I want my country to be loved not only by its people, but also by politicians. I don’t want blood from either side, which we wanted to underline by creating this story. And I also wanted to convey the thought that we need to love and be proud of our national flag, as Americans do!”  vertelt de ontwerper.

   De menigte reageerde eerst wat aarzelend maar raakte al snel enthousiast. In dit unieke historische moment toonde de mode haar potentieel als samenbindende en revolutionaire kracht?
   Laten we het niet idealiseren. De revolutionaire werkelijkheid is helaas heel wat grauwer en lelijker dan een mooi aangekleed meisje..


Geen opmerkingen:

Een reactie posten