donderdag 23 januari 2014

Hoog oplaaiende strijd


Kiev, 22 januari 2014
-

   Het kan weinigen zijn ontgaan – het recente geweld in Kiev heeft het centrum van de stad veranderd in een slagveld - beelden gaan de hele wereld over en bereiken dagelijks de kranten en journaals. Het lijkt hier wel oorlog. 
   Na enkele weken van relatieve rust is begin deze week de vlam in de pan geslagen. Zondag eindigde een demonstratie op het Plein van de Onafhankelijkheid in een veldslag toen demonstranten optrokken naar de regeringsgebouwen en met stenen en vuurwerk de blokkades van de politie probeerden te doorbreken. Politie reageerde met graten en rubber kogels.

 Kiev, 19 januari 2014

   Reden voor het oplaaien van het conflict over de pro-Russische koers van de regering is de maatregel van president Janoekovitsj om demonstraties te verbieden op straffe van langdurige opsluiting. Hiermee treedt hij in de voetsporen van zijn grote voorbeeld Vladimir Poetin die er twee jaar geleden in slaagde de Russische oppositie op deze manier de mond te snoeren.
   Maar Oekraïne is geen Rusland, zo heeft in het verleden de Oranje Revolutie al bewezen. Wanneer de geest hier eenmaal uit de fles is...

 Kiev, 20 januari 2014

   De afgelopen dagen is de strijd steeds grimmiger geworden. Inmiddels is er zelfs een drietal doden te betreuren. Het aanvankelijk vreedzame protest dreigt gekaapt te worden door gewelddadige nationalisten met extreem rechtse denkbeelden. De regering doet een duit in het zakje door jongeren van het platteland te mobiliseren om met berovingen en plunderingen verwarring te zaaien onder de betogers. Overleg van de regering met vooral de oppositiepartij van bokslegende Klitsjko werpt nog geen vruchten af.

 Kiev, 22 januari 2014

   Intussen kijkt het Westen de kat uit de boom, toont wel haar sympathie voor het protest, spreekt ook de wil uit om te bemiddelen, maar durft daar geen concrete acties aan te verbinden. Zo blijft Oekraïne gevangen tussen Oost en West en valt het moeilijk te voorspellen welke kant het uitgaat…Foto's  Gleb Garanich, Vasily Fedossenko, 
.
(meer foto's vind je hier, hier en hier)
.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten