donderdag 13 december 2012

Paarden voor het parlement


Kiev, 12 december 2012
-

   Woensdagochtend hebben vier losgebroken paarden een verwoede poging gedaan het Oekraïense parlementsgebouw binnen te dringen om de installatie van het kersverse parlement te kunnen bijwonen.







   We hebben er een tijdje op moeten wachten, maar gisteren was het weer raak. In een winters Kiev sloegen de vrouwen van FEMEN ouderwets toe – ijskoud in haar element.
   De bliksemactie kende een klassiek verloop. Bewakers waren er als de kippen bij om de vrouwen te overmeesteren en met grof geweld af te voeren naar het politiebureau.










    De actie was losjes geïnspireerd op het verhaal van Incitatus, het favoriete paard van de Romeinse keizer Caligula. De keizer zag het paard als een ‘combinatie van alle goden’ dat als zodanig vereerd zou moeten worden. Volgens overlevering woonde Incitatus dan ook in een marmeren stal waar hij verzorgd werd door maar liefst achttien bedienden. De keizer ging zelfs zo ver in zijn eerbetoon dat hij Incitatus heeft voorgedragen als consul voor de Senaat. Sterker nog, Caligula was zo gek op zijn ros, dat verhalen de ronde deden, dat hij er de liefde mee bedreef, maar dit terzijde.

   Volgens historici was de voordracht van Incitatus tot consul geen teken van krankzinnigheid maar een welbewuste poging van Caligula om de Senaat voor paal te zetten.
   Dat moet ook FEMEN in gedachten hebben gehad bij haar bestorming van het Oekraïens parlement dat onder aanvoering van president Janoekovitsj verworden is tot een beestenbende. Veel parlementariërs gedragen zich als goed afgerichte paarden, die zich gewillig voor het karretje van de dictatuur hebben laten spannen.

   Maar er zijn ook parlementsleden die zich aan de dressuur weten te onttrekken, die zich eerder gedragen als wilde hengsten. Terwijl FEMEN het buiten aan de stok had met de politie, sloeg ook binnen de vlam in de pan. Daar gingen oppositieleden op de vuist met twee parlementariërs die overgelopen zijn naar het kamp van de regering.
   Toen de gemoederen enigszins waren bedaard en de installatie van het parlement eindelijk doorgang kon vinden, bleven vijf stoelen leeg - uit protest tegen de frauduleuze verkiezingen en tegen het feit dat oppositieleider Julia Timosjenko nog altijd gevangenzit.  




   Al met al, hoogste tijd om in opstand te komen! Oekraïne heeft geen goed afgerichte of wilde paarden nodig in het parlement, maar gewone, weldenkende mensen! Gelukkig is FEMEN ondanks de toenemende repressie nog altijd moedig en strijdlustig genoeg om ons daar op te wijzen.




Foto's Femen
.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten