vrijdag 28 december 2012

Hogesnelheidstrein blijkt miskoop


Kiev, 24 december 2012
-

   Niet alleen in Nederland worden de verkeerde treinen gekocht. In Oekraïne kunnen ze er ook wat van. De hogesnelheidstreinen van de Koreaanse fabrikant Hyundai blijken een regelrechte miskoop. Aangeschaft om de spoorverbindingen tussen de vier speelsteden van Euro 2012 te moderniseren, waren er van meet af aan technische problemen. Ook was er irritatie over de hoge tarieven.
   Nu de peperdure elektrische treinen ook niet opgewassen blijken te zijn tegen de barre Oekraïense winter nemen de frustraties toe. Zelfs president Janoekovitsj kan zijn ergernis niet verbergen. ‘We hadden er beter aan gedaan om zelf een hogesnelheidstrein te ontwerpen en die in productie te nemen,’ zo liet hij weten.
   Wie zijn er eigenlijk verantwoordelijk voor de aanschaf van de treinen? Staat het schaamrood hen zo langzamerhand niet op de kaken? Brandt het smeergeld hun nu nog niet de zakken uit?
   Vroeger hadden ze een adequate straf voor dit soort lieden: een schandblok om je publiekelijk te kijk te zetten, een mand rotte eieren ervoor en gooien maar – ‘ter lering ende vermaeck’.
   Voor FEMEN zijn de problemen met de hogesnelheidstrein illustratief voor het financiële debacle van Euro 2012 en zou de regering er goed aan doen alsnog de stekker uit de trein te trekken. Misschien kan het rollende materieel gerecycled worden tot iets dat wel rijdt, zo luidt het voorstel.

   Eigenlijk bewijzen de vrouwen de trein te veel eer. Dikke kans dat de Koreanen er niets van begrijpen, dat de directeur van Hyundai de foto’s van de actie vol trots laat inlijsten om boven zijn bureau te hangen.
   Het zij zo. Zoals al vaak opgemerkt, FEMEN kiest voor deze stijl van protesteren omdat dit de meest effectieve manier is om de aandacht op iets te vestigen en daar valt bitter weinig tegen in te brengen. 


  
Foto's Femen
.
      

Geen opmerkingen:

Een reactie posten