vrijdag 2 november 2012

Berichten vanuit de cel   De laatste weken duiken er op internet regelmatig video’s op met beelden van ex-premier Julia Timosjenko vanuit de gevangenis in Charkov, waar ze een straf van 7 jaar uitzit wegens machtsmisbruik, een volgens velen politiek gemotiveerde veroordeling.
   Gelekt vanuit bewakingscamera’s of stiekem gemaakt met mobiele telefoons, de beelden lijken een authentieke indruk te geven van hoe Julia haar dagen slijt in de cel of zoals volgende video laat zien: in het ziekenhuis, waar ze enige tijd behandeld is voor een hernia:
   Deze beelden bevestigen van wat al bekend was, dat Julia Timosjenko slecht ter been is. Toch maakt ze geen gebroken indruk, lijkt ze er alles aan te doen om fit te blijven en is druk bezig met het schrijven van… ja, van wat eigenlijk - brieven naar familieleden, politieke manifesten, haar memoires?
   Opvallend is verder dat ze met halters werkt en op hoge hakken achter de rollator loopt - lijkt niet echt bevorderlijk voor het herstel van een hernia.

   Begin deze week verscheen het bericht dat Timosjenko opnieuw in hongerstaking is gegaan uit protest tegen de in veler ogen gemanipuleerde verkiezingsuitslag, waardoor haar aartsrivaal, president Janoekovitsj nog vaster in het zadel is komen te zitten. Timosjenko zou nu gedwongen voedsel krijgen toegediend.
   In de volgende video spuwt Julia haar gal over het noodlot dat haar en haar landgenoten heeft getroffen:
   'Iedereen in Oekraïne leeft vandaag de dag in het misdadige land dat Janoekovitsj er van heeft gemaakt. Iedereen ervaart uit de eerste hand hoe de wet wordt vertrapt en hoe mensen van alles worden beroofd. Hier in de gevangenis ervaar ik dat elke dag, in mijn eigen lot, in mijn eigen leven...'  

   De lage opkomst bij de parlementsverkiezingen van afgelopen zondag is veelzeggend. Veel Oekraïners zijn hun geloof in de politiek verloren. Dit maakt de strijd die Julia vanuit haar cel moet voeren zeker niet gemakkelijker. Veel landgenoten hebben de afgelopen verkiezingsstrijd ervaren als een slecht gemaakte horrorfilm. Hiervan vormt de volgende video een aardige illustratie.


      
 .

Geen opmerkingen:

Een reactie posten