maandag 5 maart 2012

Strijd om de stem van Poetin


Moskou, 4 maart 2012

   Zondagochtend hebben drie activistes van FEMEN geprobeerd de stem van Vladimir Poetin te stelen. De verrassingsaanval werd uitgevoerd in kiesdistrict 2079, het stemlokaal waar Poetin zojuist in gezelschap van zijn vrouw en voor het oog van de pers zijn stem had uitgebracht.
   ‘Stelen voor Poetin’, ‘De Kremlin Rat’, zo viel er op de naakte bovenlichamen van de activistes te lezen, ‘Poetin – een dief’ zongen ze in koor. Helaas slaagden de vrouwen er niet in om er met de buit van door te gaan: de stembus met de stem van Poetin. Politie schoot snel toe om de vrouwen te overmeesteren en af te voeren naar het bureau.


   De actie van FEMEN moet gezien worden als een middelvingerwijzing naar de boevenbende in het Kremlin die het verkiezingsproces ontheiligt door de resultaten te manipuleren. FEMEN dringt er bij de internationale gemeenschap op aan de gestolen verkiezingswinst van Poetin niet te erkennen.
   De Russische verkiezingen, al veel over gezegd en geschreven. Dit keer hadden de autoriteiten beloofd er alles aan te doen om ze eerlijk te laten verlopen. Toch waren er enkele uren na opening van de stemlokalen al weer talloze ongeregeldheden gesignaleerd. Zo pendelden er in Moskou bussen langs de verschillende stembureaus om mensen van buiten de stad in staat te stellen meerdere keren een stem uit te brengen.
   Waarom eigenlijk? Poetin zou sowieso gewonnen hebben - is het niet in de eerste, dan wel in een tweede ronde. De fraude vindt immers al in een eerder stadium plaats. Serieuze tegenkandidaten zijn er niet, krijgen geen kans. Wie er wel mogen meespelen: een oude communist, al jaren van de partij, een multimiljardair, nog een ander politiek vriendje… slechts figuranten in de grote Poetin show. Demonstranten worden steevast weggezet als verraders, die het land in chaos willen storten – wie van Rusland houdt, stemt op Poetin, zo luidt de boodschap.
   Zo kunnen we ons met FEMEN afvragen – en dat geldt helaas niet alleen voor Rusland, maar ook voor Oekraïne en talloze andere landen, waar met de democratie een loopje wordt genomen en verkiezingen niet veel meer voorstellen dan een slecht opgevoerd toneelstuk: waar blijft de echte oppositie?
   Volgens laatste berichten zijn Oksana, Irina en Anna veroordeeld tot celstraffen van respectievelijk 12, 5 en 10 dagen.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten