vrijdag 16 maart 2012

Gerechtigheid voor Oksana!
   In de nacht van 9 op 10 maart lokten drie mannen de 19 jarige Oksana Makar naar een appartement in Mikolajev, een provinciestad niet ver van Odessa. Daar verkrachtten ze haar, wurgden haar, verkrachtten haar opnieuw, staken de boel in brand en lieten haar voor dood achter.
   Maar ze was niet dood. Wonder boven wonder overleefde ze de brute aanslag, helaas niet zonder verschrikkelijke gevolgen. Meer dan de helft van haar lichaam is verbrand, beide voeten en rechterarm zijn inmiddels geamputeerd en haar organen functioneren nauwelijks nog.

   De daders konden al snel aangehouden worden, maar twee van de verdachten blijken uit invloedrijke families te komen en zijn zonder borg weer op vrije voeten gesteld.
   Gevreesd moet worden dat justitie weinig moeite zal doen om deze zaak te onderzoeken om de daders voor lange tijd achter de tralies te krijgen – een triest voorbeeld van hoe corrupt de rechterlijke macht in Oekraïne is en tot welk schrijnend onrecht dit kan leiden.
Mikolajev, 15 maart 2012 
(helaas geen betere foto's, misschien later)

   De schokkende gebeurtenis heeft veel losgemaakt. Zo waren er in de woonplaats van Oksana massale demonstraties om steun te betuigen en gerechtigheid te eisen. Maar ook daarbuiten kwamen reacties.Kiev, 15 maart 2012

   Uiteraard trekt ook FEMEN zich het lot van Oksana aan – dit grove onrecht schreeuwt om actie! Donderdagochtend klommen vijf activisten op de overkapping van de ingang van het kantoor van de procureur-generaal - 'Leve Oksana' en 'dood aan de sadisten' schreeuwend.
   Als de rechterlijke macht zo overduidelijk corrupt en partijdig is, dat het deze zaak laat liggen, dan moet men niet vreemd opkijken als de daders straks openlijk gelyncht worden, zo klonk het dreigend.
   FEMEN zal er alles aan doen om deze zaak internationale bekendheid te geven en daarbij actie ondernemen om Oksana financieel en organisatorisch te steunen in haar strijd om deze aanslag te overleven en enige genoegdoening te krijgen voor de verwoesting van lijf en leden.

  Zelfs dit protest kon op weinig begrip rekenen van de politie. Drie activisten werden gearresteerd, twee wisten te ontkomen.

 Foto’s Oleksandr Ratushniak voor Femen LiveJournal (en Googled)


   Meer informatie over de toestand van Oksana kun je lezen in het interview dat ze heeft gegeven.

   Inmiddels is er een site in het leven geroepen voor een handtekeningenactie om de Oekraïense regering te bewegen serieus werk van deze zaak te maken: to-the-president-of-ukraine-justice-for-oksana-makar

Deze gewetenloze misdadigers mogen niet vrijuit gaan! 


UPDATE 31 maart 2012
Vandaag las ik het trieste bericht dat Oksana Makar eergisteren aan haar verwondingen is overleden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten