vrijdag 11 november 2011

Vrouw is geen koopwaar


Zurich, 10 november 2011

   Veel tijd om na te genieten van de geruchtmakende protestacties in Parijs en Rome gunden de vrouwen van FEMEN zichzelf niet. De volgende bestemming stond immers op het programma: Zurich. Doelwit: de prostitutie - het centrale thema waar FEMEN sinds haar oprichting haar pijlen op richt.
   Met hulp van een lokale activiste blokkeerden de vrouwen van FEMEN in de rosse buurt de straat, klommen op auto’s, scandeerden leuzen en hieven spandoeken met teksten als ‘Die Frau is nicht zu kaufen’. De Zwitserse leek daarbij wat meer moeite te hebben zich bloot te geven dan de doorgewinterde Oekraïense activistes.
   De actie kende voor de verandering een ordelijk verloop - de politie, in eigen land vaak een spelbreker, stond erbij en keer ernaar.









   Voor FEMEN is het onaanvaardbaar dat in een beschaafd land als Zwitserland prostitutie, in praktijk vaak een vorm van slavernij, gelegaliseerd is.

   ‘De meerderheid van de prostituees in Zwitserland komen uit arme Oost-Europese en Latijns-Amerikaanse landen. Velen van hen belanden onvrijwillig in de prostitutie - sommigen worden gedreven door armoede, anderen zijn het slachtoffer van grof geweld. Meisjes uit Oost-Europa worden illegaal op transport gezet, als schapen gekeurd en vervolgens in een bordeel of op straat te werk gezet. De jonge vrouwen zijn continu het slachtoffer van geweld, ziektes, alcoholisme, drugsverslaving en misdaad. De bordelen in rijke Europese landen worden niet gelegaliseerd om de rechten van prostituees te beschermen, maar puur om de immorele en dierlijke driften van de man te kunnen bevredigen’ – aldus FEMEN in een begeleidende persverklaring.

   Het protest werd ondersteund door de Radicale Liberale Partij van Zwitserland en haar leider Claudine Esseiva, die in eigen land opzien baarde door topless op de foto te gaan, haar borsten afgedekt met de tekst ‘Nicht mehr oben ohne’ - om vrouwen aan te moedigen carrière te maken en door te dringen tot de top van het bedrijfsleven. Volgens criticasters was de campagne te intellectueel, maar vele jonge, ook mannelijke kiezers lieten weten dat de boodschap helder was overgekomen.





   Het is zeer de vraag of de acties van FEMEN iets aan de situatie in Zwitserland of waar ook ter wereld kunnen veranderen, hoerenlopers en autoriteiten die prostitutie goedkeuren of de andere kant op kijken, op andere gedachten kunnen brengen. Toch kan het geen kwaad om bij herhaling te wijzen op de misdadige praktijken en schadelijke neveneffecten die aan prostitutie kleven – reden genoeg om actie te blijven voeren.


    

Bron: Femen LiveJournal

5 opmerkingen:

  1. FEMEN moet ook naar Nederland!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @Blewbird,
    Als dat zou kunnen... ook in Nederland valt nog het nodige actiewerk te verrichten, ook hier 'falen politie en justitie in strijd tegen slavernij'. Zo valt te lezen in de boekenbijlage van de Volkskrant van vandaag, in een recensie van 'Slaven in de polder', een onderzoek van twee Trouw-journalisten naar de slachtoffers van mensenhandel in Nederland. Schrijnend!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Prachtig en krachtig protest tegen het misbruik van vrouwen, waar ook ter wereld en van alle tijden. Femen blijft origineel uit de hoek komen en slaagt er in om de media-aandacht in te palmen met ludieke protestacties die ook een degelijk onderbouwde boodschap brengen.

    BeantwoordenVerwijderen