donderdag 24 november 2011

De grootste lul van Oekraïne neergestort


Kiev, 19 november 2011 -

   Vorige week kregen enkele bruggenbouwers de schrik van hun leven, toen de kraan waarop ze op aan het werk waren uit balans raakte en met donderend geweld in het water van de Dnjepr stortte. De gigantische drijvende kraan is ruim 93 meter hoog en bezit een draagvermogen van maar liefst 680 ton. Onvoorstelbaar dat zoiets om zou kunnen vallen – er schijnt een kabel gebroken te zijn.
   De kraan die in de volksmond ‘de grootste lul van Oekraïne’ wordt genoemd, is gebouwd op een scheepswerf in Kiev en wordt ingezet bij de installatie van de bogen van de Podolsky brug, die een van de vele buitenwijken moet verbinden met het centrum van de stad.
   Wonder boven wonder raakte niemand ernstig gewond. Van de acht arbeiders die op het bewuste moment op de kraan bezig waren, konden vijf zichzelf redden en zijn er drie door toegesnelde hulpverleners in veiligheid gebracht. 






   
.

vrijdag 11 november 2011

Vrouw is geen koopwaar


Zurich, 10 november 2011

   Veel tijd om na te genieten van de geruchtmakende protestacties in Parijs en Rome gunden de vrouwen van FEMEN zichzelf niet. De volgende bestemming stond immers op het programma: Zurich. Doelwit: de prostitutie - het centrale thema waar FEMEN sinds haar oprichting haar pijlen op richt.
   Met hulp van een lokale activiste blokkeerden de vrouwen van FEMEN in de rosse buurt de straat, klommen op auto’s, scandeerden leuzen en hieven spandoeken met teksten als ‘Die Frau is nicht zu kaufen’. De Zwitserse leek daarbij wat meer moeite te hebben zich bloot te geven dan de doorgewinterde Oekraïense activistes.
   De actie kende voor de verandering een ordelijk verloop - de politie, in eigen land vaak een spelbreker, stond erbij en keer ernaar.









   Voor FEMEN is het onaanvaardbaar dat in een beschaafd land als Zwitserland prostitutie, in praktijk vaak een vorm van slavernij, gelegaliseerd is.

   ‘De meerderheid van de prostituees in Zwitserland komen uit arme Oost-Europese en Latijns-Amerikaanse landen. Velen van hen belanden onvrijwillig in de prostitutie - sommigen worden gedreven door armoede, anderen zijn het slachtoffer van grof geweld. Meisjes uit Oost-Europa worden illegaal op transport gezet, als schapen gekeurd en vervolgens in een bordeel of op straat te werk gezet. De jonge vrouwen zijn continu het slachtoffer van geweld, ziektes, alcoholisme, drugsverslaving en misdaad. De bordelen in rijke Europese landen worden niet gelegaliseerd om de rechten van prostituees te beschermen, maar puur om de immorele en dierlijke driften van de man te kunnen bevredigen’ – aldus FEMEN in een begeleidende persverklaring.

   Het protest werd ondersteund door de Radicale Liberale Partij van Zwitserland en haar leider Claudine Esseiva, die in eigen land opzien baarde door topless op de foto te gaan, haar borsten afgedekt met de tekst ‘Nicht mehr oben ohne’ - om vrouwen aan te moedigen carrière te maken en door te dringen tot de top van het bedrijfsleven. Volgens criticasters was de campagne te intellectueel, maar vele jonge, ook mannelijke kiezers lieten weten dat de boodschap helder was overgekomen.





   Het is zeer de vraag of de acties van FEMEN iets aan de situatie in Zwitserland of waar ook ter wereld kunnen veranderen, hoerenlopers en autoriteiten die prostitutie goedkeuren of de andere kant op kijken, op andere gedachten kunnen brengen. Toch kan het geen kwaad om bij herhaling te wijzen op de misdadige praktijken en schadelijke neveneffecten die aan prostitutie kleven – reden genoeg om actie te blijven voeren.


    

Bron: Femen LiveJournal

donderdag 10 november 2011

Achter de Dnjepr is de vrouw de sterkste


De Dnjepr bij Kiev, oktober 2011 -


ARNOUT BROUWERS
  
   Vrouwen zijn sterker dan mannen, en zeker ten oosten van de Berezina of de Dnjepr. Nina Aleksandrovna werd geboren op 23 januari 1925 in Sjoeja, een textielstadje niet ver van Ivanovo. Haar vader was aan de drank en sloeg haar moeder geregeld. Moeder werkte in een worstfabriek in Sjoeja. Veel te eten was er niet, in de jaren dertig onder Stalin. Op een dag smokkelde Nina's moeder een worst mee voor haar dochter. Ze werd gepakt bij de uitgang van de fabriek en belandde in de gevangenis.
   Nina zag haar moeder nooit meer terug. Haar drankzuchtige vader was al uit zicht verdwenen en Nina trok bij haar tante in, waar ze de eerste oorlogsjaren haar school afmaakte. Dapper van tante: geen extra rantsoen, wel een extra mond voeden. Nina had van haar moeder ingeprent gekregen dat ze keihard moest studeren. 'Ik ben maar een arbeider, maar jij moet studeren en een beter leven krijgen.' In 1943 ging Nina in Ivanovo scheikunde studeren. Ze leed bittere honger doordat ze geen ouders had die haar konden steunen. Tijdens de oorlog bestond het dagelijkse pajok, het rantsoen, uit 200 gram brood. In de stolovaja, de kantine, was gratis thee.
   Na de oorlog studeerde Nina af als chemicus en werd ze naar Mogilev gestuurd, een industriestad in de Sovjet-Republiek Wit-Rusland, om er te werken in de Plasticfabfriek Koeibysjev. Maar in Mogilev stond geen fabriek - de stad was verwoest in de oorlog, zoals heel Wit-Rusland. Nina werkte mee aan de herbouw van de fabriek, samen met Duitse krijgsgevangenen. Op de markt kwam ze Ivan Ivanovitsj tegen, een Sovjet-piloot. Ze trouwden snel, om samen een klein kamertje te kunnen huren. Er paste net een bed en een stoel in.
   Nina begon in de fabriek te werken, aan de lopende band. Maar snel kreeg ze verantwoordelijke posities. In 1951 werd de eerste zoon geboren, Vova, vier jaar later de tweede, Sasja. Een reizend bestaan begon, van militaire basis naar militaire basis - tien jaar zorgde Nina uitsluitend voor de kinderen. Maar elke week stortte er wel een piloot neer van de basis: oude vliegtuigen, lange oefenvluchten.
   In 1961 nam Nina dus een dramatisch besluit. Ze nam de kinderen mee terug naar Mogilev en ging weer werken in de fabriek. Als Ivan wilde, kon hij haar volgen. Ivan gaf het vliegen op. Nina werd afdelingshoofd op de fabriek, baas over 500 mensen. Ze beleefden gelukkige tijden, vakanties aan de Zwarte Zee. Maar Nina's wens haar zonen een beter leven te geven, een luilekkerland, pakte slecht uit. Beide jon gens trouwden, maar raakten al snel aan de drank.
   In 1985 stierf Ivan na een hartaanval. Die ochtend hadden ze nog de liefde bedreven en had Ivan haar gezegd dat hij van haar hield. Vanaf toen ging het bergafwaarts. De drankzucht van haar kinderen kostte de familie al het spaargeld. Appartementen werden door de staat geclaimd wegens wanbetaling. De ene zoon moest gaan hokken in een dorpje buiten Mogilev, de ander trok bij Nina in om haar pensioen op te drinken en haar jarenlang vanuit zijn bed te terroriseren. Haar appartement werd een goor stinkend nest, haar zoon Sasja een half verwilderd dier.
   Begraven werd Nina Aleksandrovna dit najaar op een zonovergoten dag op de stadsbegraafplaats van Mogilev. Naast haar Ivan. Sasja was er niet bij, hij stierf die dag in zijn bed. Behalve drankorgel Vova waren er drie generaties vrouwen aanwezig, van familie tot buren, die voor Nina Aleksandrovna hadden gezorgd.
   En zo gaat het nou altijd, beoosten de Berezina of de Dnjepr, waar de 'theorie' dat vrouwen sterker zijn dan mannen geen theorie is, maar dagelijks een miljoen keer wordt bewezen.

Volkskrant 8 november 2011



Foto's l-z-foto.livejournal
.

dinsdag 1 november 2011

Kamermeisjes kloppen aan bij DSK



   Parijs, 31 oktober 2011 -

   ‘Waar het recht niet in staat is vrouwen te beschermen, moeten vrouwen elkaar beschermen’ – FEMEN.

   Gewapend met emmers, bezems, borstels en dweilen kloppen kamermeisjes op de deur van de residentie van Dominique Strauss-Kahn in Parijs om hem ter verantwoording te roepen voor zijn aanranding van een kamermeisje in New York eerder dit jaar.

   Clinton, Berlusconi en Strauss-Kahn zijn uitgegroeid tot symbolen van klassenjustitie, voorbeelden van hypocrisie en wellust van politieke kopstukken, die zich zo machtig wanen dat ze zich straffeloos menen te kunnen vergrijpen aan jonge vrouwen, zichzelf wijsmaken dat vrouwen er zelf om vragen.
   Door zijn geld en zijn positie als toenmalig baas van het IMF is Strauss-Kahn er in geslaagd zijn straf te ontlopen, maar wat hij niet zal kunnen uitwissen is de schaamte en blijvende minachting van het volk.










   Helaas klopten de drie kamermeisjes, waarin de regelmatige bezoeker van dit blog activistes van de Oekraïense vrouwenbeweging FEMEN heeft kunnen herkennen, tevergeefs bij DSK aan. De oude geile bok gaf niet thuis, verschool zich achter de rokken van zijn huishoudster.
   Franse agenten blijken heel wat trager te reageren dan hun Oekraïense collega’s. Na een hulpkreet vanuit de residentie, arriveerden ze veel te laat om de kamermeisjes ter plekke bij de schort te kunnen grijpen. Na alle vuiligheid van de deuren te hebben geschrobd, waren ze al weer lang en breed op weg naar een volgende schoonmaakactie.






   Het protest tegen DSK maakt voor FEMEN deel uit van een Europese tournee. Vorige week brachten de vrouwen al een bezoek aan haar ideologische zusters in Zwitserland. Voor de komende week staat Italië op het programma. Berlusconi en de paus kunnen hun borst nat maken.