vrijdag 5 augustus 2011

Geen foto's, geen democratie!   Kiev, 18 juli 2011

   Maandagochtend, een drietal persfotografen beweegt zich door de straten van het centrum van de stad. Camera in de aanslag, verder niets om zich achter te verschuilen. Open en bloot speuren ze de straten af naar beelden die het daglicht niet kunnen verdragen.


   Doelwit van vandaag vormt de ambassade van Georgië. Daar aangekomen stormt ineens een man dreigend naar buiten, loopt op het drietal af, grijpt ze vast en probeert ze weg te sleuren.
  Meer pers heeft zich verzameld. Een fotograaf stapt naar voren en balt de vuist. De man van de ambassade is niet onder de indruk en treft de fotograaf met een karatetrap.


   Met deze actie vraagt de vrouwenbeweging FEMEN aandacht voor drie Georgische fotojournalisten die vastzitten op verdenking van spionage voor Rusland. Dit ter ondersteuning van een internationale campagne voor een onafhankelijk onderzoek naar deze dubieuze zaak.
   De overspannen reactie van het ambassadepersoneel geeft al aan dat de Georgische autoriteiten last hebben van een mediafobie, het liefst achter gesloten deuren opereren. Je begint je dan toch af te vragen: wat zouden ze te verbergen hebben?


  .
   Leve alle fotografen, die met gevaar voor eigen leven misstanden waar ook ter wereld in beeld brengen - opdat misdadige regimes niet ongezien hun wandaden kunnen praktiseren.
   Leve internet, het oog van de wereld, waarvoor niets verborgen kan blijven – de schrik van de dictator, machtig wapen van het volk.
   Leve FEMEN, die dit aan de hand van dit protest nog eens fijntjes onder de aandacht weet te brengen – geen foto’s, geen democratie! 
   Foto's van Jaroslav Debyli en Valentin Ogirenko (Femen LiveJournal)Geen opmerkingen:

Een reactie posten