donderdag 25 augustus 2011

De oogst van 20 jaar onafhankelijkheid


Kiev, 24 augustus

   Woensdagmiddag, een vijftal schaars geklede tuinvrouwen legt de laatste hand aan een bloembed, dat ter gelegenheid van de viering van 20 jaar onafhankelijkheid van Oekraïne is aangelegd.
   Opeens snellen politiemensen toe, maar wat al gauw blijkt, niet ter assistentie. De heren zijn niet gecharmeerd van het wat al te enthousiaste snoeiwerk van de dames. Ze proberen hun het tuingereedschap afhandig te maken. In het daarop volgende handgemeen delven de dappere vrouwen het onderspit.

   Met deze actie symboliseert de vrouwenbeweging FEMEN de schrale oogst van 20 jaar onafhankelijkheid – een periode van kaalslag en plundering, een tijdperk waarin de staat zich meer heeft bekommerd om de zelfverrijking van een kleine elite, om het aanharken van het eigen tuintje dan om de ontwikkeling van het land en het lot van de gewone burger.
   Niet dat het vroeger onder de vlag van de Sovjet-Unie zo veel beter was, maar toch lijkt Oekraïne sinds het uitroepen van de soevereiniteit van de regen in de drup te zijn beland. De hoop op vrijheid en democratie, die opbloeide tijdens de Oranje Revolutie, is al lang vervlogen en omgeslagen in wantrouwen en cynisme.
   Janoekovitsj heeft van de malaise en chaos gebruikgemaakt en kans gezien een autoritair regime te installeren. Het richt zich niet op duurzame economische ontwikkeling, niet op innovatie, maar op verdeel en heers, op uitverkoop en roofbouw. Instellingen die het algemeen nut en welzijn dienen, zoals onderwijs en gezondheidszorg vormen een prooi voor verregaande bezuinigingen.
   Zo bezien is Oekraïne als een tuin, waarin het onkruid welig tiert, terwijl nuttige, duurzaam  vruchtdragende planten onmiddellijk worden gesnoeid.   
   Ook al is de verpakking nog zo aantrekkelijk, het is een trieste boodschap die FEMEN ons vertelt.       

   Foto's Femen LiveJournal

2 opmerkingen:

  1. Femen blijft me telkens verbazen met de creatieve opzet van knappe blikvangers voor een betere samenleving en politiek relevante items. Dit vind ik wel een van de absolute toppers!

    BeantwoordenVerwijderen