maandag 23 mei 2022

Stop met ons te verkrachten!

 

Cannes, 21 mei 2022
.

Het afgelopen weekend werd de glamour en glitter van het filmfestival in Cannes geconfronteerd met een alarmerend protest. Op de rode loper ontdeed een vrouw zich plotseling van haar kleren om met een in de kleuren van de Oekraïense vlag beschilderd bovenlichaam de aandacht op te eisen: "stop raping us".
De Franse feministische actiegroep SCUM die zichzelf omschrijft als "radicale feministische activisten en universele godslasteraars" liet even later op Instagram weten dat een van haar leden naar het festival was gegaan om "de seksuele marteling aan de kaak te stellen die Oekraïense vrouwen tijdens de oorlog ondergaan".












Beveiligers snelden toe om de vrouw in een jas te wikkelen en af te voeren, want the show must go on

"Ze gebruikte de codes van FEMEN, evenals de esthetiek van het protest tegen de misdaden begaan door Russische soldaten onder leiding van Estse vrouwen in april voor de Russische ambassade", staat in SCUM's Instagram-bericht.







Tallinn, 12 april 2022 (Foto's Priit Mürk/ERR)
.

Verkrachting is naar verluidt zo wijdverbreid in Oekraïne dat lokale en internationale groepen zich haasten om kits voor na de verkrachting, zoals noodanticonceptie en abortuspillen voor Oekraïners te krijgen.
Vorige maand zei Oekraïne binnen slechts twee weken meer dan 400 meldingen van seksueel geweld door Russische soldaten te hebben ontvangen. Het Oekraïense Ministerie van Defensie zei donderdag dat het in twee dagen meer dan 60 meldingen van verkrachting had ontvangen, eraan toevoegend dat ook kinderen het doelwit waren.

Sima Bahous, uitvoerend directeur van UN Women, pleit voor een "gendergevoelige" humanitaire reactie. "De combinatie van massale ontheemding met de grote aanwezigheid van dienstplichtigen en huurlingen, en de brutaliteit die wordt getoond tegen Oekraïense burgers, heeft alle rode vlaggen doen rijzen", zei Bahous. Ze voegde eraan toe dat er een verhoogd risico was op mensenhandel bij grensovergangen, met een bijzonder risico voor jonge vrouwen en niet-begeleide tieners.

De Verenigde Naties en ook het Europees Parlement hebben inmiddels opgeroepen om de toenemende meldingen van verkrachting en seksueel geweld onafhankelijk te onderzoeken en een internationaal tribunaal op te richten om de verantwoordelijken te vervolgen.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten