woensdag 23 februari 2022

Geen paniek!


Kiev, 22 februari 2022
.

‘Geen paniek!’ staat op het lijf geschreven van een eenzame onheilsprofeet voor het centraal station in Kiev. De actiegroep FEMEN dringt er bij de Oekraïners op aan niet op de vlucht te slaan voor de angstaanjagende berichten over het onheil dat op ons af dreigt te komen: een gewaarschuwd mens is weerbaar, maar wie zich laat intimideren staat machteloos.

 





In het Oosten van Oekraïne woedt al acht jaar een strijd tussen Russisch gezinde separatisten en het Oekraïense leger, maar met een invasie van Russische troepen dreigt deze lokale oorlog in rap tempo te escaleren. Paniek is nooit een goede raadgever, maar de situatie is sinds de erkenning van de zelfverklaarde republieken Luhansk en Donetsk door Rusland en de toezegging van Poetin om militaire steun te verlenen bloedlink geworden. Het roept vele vragen op over het mogelijke vervolg.

Beperkt de inzet van Russische troepen zich tot het gebied dat nu in handen is van de separatisten of breidt deze zich uit tot het gehele Donetsbekken? Gaat het Oekraïense leger de strijd aan of trekt het zijn troepen terug? Gaat er als het tot een bloedige confrontatie komt op meerdere fronten gestreden worden? Kan zich een doemscenario voltrekken waarbij we over niet al te lange tijd Russische tanks over de boulevards in Kiev zien rijden? Stuurt Poetin wellicht aan op een machtswisseling in Oekraïne, op de installatie van een marionettenregering onder regie van het Kremlin, vergelijkbaar met Belarus? En wat is de reactie van het Westen? De aangekondigde sancties zijn door Poetin ingecalculeerd en lijken hem niet tegen te kunnen houden. Kan het bij verdere escalatie zelfs uitdraaien op actieve militaire steun vanuit het Westen?








Het valt te hopen dat de machtigen der aarde hun kalmte kunnen bewaren en opnieuw om de tafel gaan zitten om het gevaar van een rampzalige oorlog met alleen maar verliezers af te wenden.

(Foto's FEMEN)

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten