dinsdag 9 april 2013

Go to hell, dictator!

Hannover, 8 april 2013
-

   Opnieuw is FEMEN er in geslaagd een politieke gebeurtenis een onverwachte wending te geven. Dit keer moest de ontmoeting tussen Poetin en Merkel er aan geloven. Groot was de verbazing op de gezichten van de hoogwaardigheidsbekleders toen ze de topless activisten op zich af zagen stormen, Poetin quasi-geamuseerd en Merkel zichtbaar geërgerd. ‘Go to hell, dictator!’ schreeuwden de vrouwen – ai, dat moet toch pijnlijk zijn.
   Opmerkelijk dat FEMEN toch weer door het netwerk van de beveiliging heen wist te breken. De gezichten van Sasha en Oksana, twee Oekraïense strijdsters van het eerste uur, mogen zo langzamerhand wel bekend zijn. Zitten die agenten te slapen of zijn de activisten zo slim?
   Het bezoek van Poetin aan Duitsland en Nederland, Rusland’s grootste handelspartners in Europa komt op een gevoelig moment. Er is vanuit het Westen veel kritiek op Rusland vanwege nieuwe wetgeving die voorlichting over homoseksualiteit verbiedt en de golf van inspecties waar niet-gouvernementele organisaties (NGO) aan onderworpen worden. Tel daarbij op de naar fraude riekende herverkiezing, de gevangenzetting van oppositieleden en demonstranten, de verbanning van leden van de punkband Pussy Riot naar een strafkamp…    
   Kortom, vele redenen om te protesteren tegen de komst van de kleine dictator en dat werd gelukkig dan ook gedaan, niet alleen door FEMEN in Hannover, maar ook in Amsterdam door met name Amnesty International en de homobeweging.

   Premier Rutte had het Parlement toegezegd een hartig woordje met Poetin over deze netelige kwesties te voeren, maar het heeft er alle schijn van dat hij zich heeft laten afblaffen. Zoals zo vaak wint in de Nederlandse politiek de kruidenier het van de dominee.

    En Merkel? Zij leek wel heel erg in haar nopjes met het bezoek van de voormalig KGB agent. Toch heeft ook Merkel de kwetsbare positie van de NGO’s aan de orde gesteld en benadrukt dat deze alleen kunnen functioneren als medewerkers in vrijheid en zonder angst hun werk kunnen doen. 
   Poetin kon haar geruststellen. Volgens hem is er niets aan de hand, is het onderzoek naar de NGO’s niet bedoeld om deze te verbieden, maar slechts om de geldstromen in kaart te brengen.
   ‘Ik heb niet gehoord wat ze schreeuwden, ik heb niet eens kunnen zien of ze blond, brunette of hazelnootkleurig waren,’ grapte Poetin over het optreden van FEMEN. Ook zei hij van de voorstelling te hebben genoten en dat deze had bijgedragen tot de promotie van de autobeurs.
   Maak dat de kat wijs! Het kan haast niet anders dan dat Poetin zich diep beledigd voelt. Het is ook niet de eerste keer dat hij door de vrouwen van FEMEN in zijn hemd wordt gezet.


..

   Poetin zint op wraak. Er zijn naar aanleiding van de actie in Hannover niet minder dan vier rechtszaken tegen FEMEN geopend, waaronder de publieke belediging van een bevriend staatshoofd. De vier activisten zijn gearresteerd en moeten het stellen zonder telefoonverbinding.

   In de ogen van FEMEN is er in een democratisch Duitsland geen plaats voor vriendschap met een dictatoriaal Rusland, dat de mensenrechten aan zijn laars lapt. Daarbij heeft ze met haar actie de Duitse wet niet overtreden, maar valt deze onder de vrijheid van meningsuiting.
   FEMEN laat zich niet de mond snoeren en roept het Russische volk op om eensgezind uit 150 miljoen kelen te schreeuwen: ‘Fuck dictator! Go to hell!’

(Foto's FEMEN o.a.)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten