vrijdag 5 april 2013

Dag van de Topless Jihad


Kiev, 4 april 2013
-

   De vrouwenbeweging FEMEN heeft 4 april uitgeroepen tot ‘Dag van de Topless Jihad’, een dag om te strijden voor de vrijheid van Amina. In de thuisbasis Kiev probeerde een drietal vrouwen de Grote Moskee te bereiken, waar het opgewacht werd door een overmacht aan politie. Toch slaagden de activistes er in door het cordon heen te breken om vervolgens voor het oog van de camera met geweld te worden afgevoerd.   Voor wie het gemist heeft - de topless jihad is een reactie op de doodsbedreiging aan het adres van de Tunesische activiste Amina, die de woede van de Arabische wereld over zich heen kreeg na plaatsing van een topless foto op internet met de spraakmakende tekst ‘mijn lichaam is van mij en niet de bron van iemands eer’.
    De oproep van een vooraanstaande salafist om de activiste voor haar immorele daad te stenigen is koren op de molen voor de steeds internationaler opererende vrouwen van FEMEN. Niet alleen in Kiev, ook in andere steden trokken sextremisten naar de Tunesische ambassade of de Grote Moskee. In enkele gevallen liep de jihad uit op een stevige confrontatie met de politie.
Parijs
.Brussel
.Berlijn
.Stockholm
.Milaan
.Montreal
.Rio de Janeiro
.

   Waar was FEMEN Holland? Voor de Tunesische ambassade in Den Haag bleef het in elk geval angstvallig stil. Geen mens te bekennen – op een eenzame reporter van PowNews na…

   Volgens de hoofdredacteur van het vrouwenblad Elle was het te koud om de straat op te gaan of serieuzer, heeft protesteren in Nederland een stoffig imago gekregen - zo jaren 70/80 - zijn er in dit tijdsgewricht effectievere manieren om je doelen te bereiken. Daarbij liet ze doorschemeren het topless protest ook niet bepaald esthetisch verantwoord te vinden. Een veeg teken?


   De topless jihad bracht meer fotografen en politieagenten op de been dan activistes. Dit geeft te denken. Enkele blote borsten maken nog geen Arabische Lente. Daar is meer voor nodig, veel meer…
   Aan de andere kant, een revolutie moet ergens beginnen, dus waarom niet hier, op de Dag van de Topless Jihad?
Foto's FEMEN, the Atlantic
.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten