vrijdag 5 oktober 2012

Verkracht me, ik ben onfatsoenlijk


Parijs, 3 oktober 2012
-

   Woensdag drongen enkele activistes van FEMEN het Louvre binnen om voor het beroemde beeld van Venus de Milo te protesteren tegen de schandalige behandeling van Mariam, een Tunesische vrouw, verkracht door politiemensen en vervolgens voor het gerecht gesleept en van onfatsoenlijk gedrag beschuldigd.


   FEMEN beschouwt het proces tegen Mariam als een schending van de basisprincipes van de Rechten van de Mens, als een symbolische verkrachting van alle vrouwen. De Tunesische autoriteiten laten zien in hoeverre de wetten van de sharia en de seksistische ideeën die er aan ten grondslag liggen, een samenleving perverteren en vrouwen tot tweederangs burgers degraderen.
   De sharia zet de wereld op zijn kop - niet het slachtoffer, maar de daders van verkrachting zouden terecht moeten staan en veroordeeld moeten worden.
   De nacht van 4 september staat in het geheugen van Ahmed gegrift. Zijn verloofde Mariam werd verkracht door twee politieagenten in Ain Zaghouan, een district van Tunis.
   ‘We werden in onze auto aangehouden door drie agenten,’ vertelt de jonge man aarzelend door de telefoon tegen een journalist van France24. ‘Een van hen sloeg me in de boeien en pakte al mijn geld af. Ondertussen hebben de andere twee mijn verloofde in de achterkant van de auto verkracht.’

   Mariam en Ahmed hebben het voorbeeld gegeven, ze zijn zo dapper geweest met hun verhaal naar buiten te komen. Eindelijk komt het in de publiciteit, zet het iets in gang en wordt de verontwaardiging gedeeld onder grote groepen van de bevolking.
   Op internet en in de media verschijnen nu meer getuigenissen van vrouwen, meisjes en ook mannen, die verkracht zijn door autoriteiten en tot nog toe gezwegen hebben uit angst voor represailles. Nog lang niet iedereen zal openlijk de straat op gaan om voor Mariam op te komen, maar bij haar advocaat stromen de steunbetuigingen binnen.
   Venus, godin van schoonheid en liefde, schrijnend treffend gesymboliseerd door een beeld zonder armen. Maar ‘wij hebben wel armen,’ zegt FEMEN. ‘In de naam van Venus roepen we alle vrouwen in de wereld op om een front te vormen, om te voorkomen dat slachtoffers van verkrachting als misdadigers worden weggezet. Wij hebben handen om het te stoppen!’

   Niet alleen vrouwen moeten een front vormen, zo wil ik daar aan toevoegen, mannen moeten zich daarbij aansluiten - niet alleen door tegen te spreken dat slachtoffers van verkrachting onfatsoenlijk zijn en ze niet als paria buiten te sluiten, maar ook om te helpen voorkomen dat er überhaupt slachtoffers vallen, om het geweld tegen vrouwen te stoppen. 


    
Foto's femen.org
.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten