vrijdag 26 oktober 2012

Femen Germany roept op tot boycot IKEA


Hamburg, 24 oktober 2012
-

   De internationalisering van de Oekraïense vrouwenbeweging FEMEN kent geen grenzen. Deze week was het de nieuwe Duitse tak die opzien baarde met de bezetting van een IKEA vestiging in Hamburg.
   De actie is een protest tegen het verschijnen van een IKEA-catalogus in Saoedie-Arabië, waarin alle vrouwen op verzoek van de Arabieren vakkundig zijn weg gefotoshopt, omdat ze in het streng islamitische land niet zonder hoofddoek mogen worden afgebeeld.

   Belachelijk dat de Zweedse meubelgigant aan de discriminerende eisen van zijn Arabische vrienden tegemoetkomt, zo meent ook FEMEN. De vrouwen willen de mannen met de jurken confronteren met het feit dat vrouwen niet alleen bestaan, maar door Allah ook niet voor niets zichtbaar zijn geschapen.
   ‘Wij zijn er nog!’ zo luidde de boodschap. En hoe! Met naakte, beschilderde bovenlichamen paradeerden ze over tafels en stoelen ter vermaak van aanwezige klanten. Bedrijfsleiding en personeel stond erbij en keek ernaar.
   Islamitische dollars zijn voor IKEA kennelijk belangrijker dan principes van vrijheid en gelijkheid. Uiteraard zal het management van het Zweedse bedrijf de handen in onschuld wassen door te stellen dat het besluit om vrouwen uit de Arabische catalogus te verwijderen geen moreel oordeel impliceert, maar puur op basis van marketing technische redenen is genomen.
   Maar zo gemakkelijk komen ze er niet vanaf, zeker gelet op het fascistische verleden van de schatrijke IKEA baas Ingvar Kamprad. Dit laatste ligt in Duitsland erg gevoelig. De vrouwen van FEMEN gaan er dan ook van uit dat de Arabische catalogus een weerspiegeling is van Kamprad’s ideologie, een stiekeme uiting van zijn eigen opvattingen met betrekking tot vrouwenrechten.

   ‘Je kunt ons niet uitwissen! We bestaan!’ is dan ook meer dan een ludiek protest tegen het verschijnen van een moreel verwerpelijke catalogus - het is een oproep van FEMEN aan de wereld om de producten van IKEA te boycotten.    
   [UPDATE 11:44]Montreal, 25 oktober 2012
-

   In navolging van Femen Germany heeft ook Femen Canada met een protestactie opgeroepen tot een boycot van IKEA.
(wordt vervolgd?)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten