woensdag 26 september 2012

Vijf redenen om door te gaan
   Al ruim twee jaar werk ik met plezier aan Kiev Connexions. Toch bekruipt me soms een gevoel van twijfel, probeer ik zo af en toe in de spiegel te kijken en mezelf de vraag te stellen naar de relevantie van dit blog – moet ik er op deze manier mee doorgaan, val ik niet in herhaling, ben ik misschien aan iets anders toe, een ander perspectief, een andere omgeving, andere connecties?
   Laat ik mijn overwegingen eens op een rijtje zetten – om te beginnen, welke redenen kan ik bedenken om door te gaan?Plein van de Onafhankelijkheid


Kiev

   Kiev is een fascinerende stad, heeft de dynamiek en aantrekkingskracht van een snel groeiende metropool en weerspiegelt ook de keerzijde daarvan. De stad ademt een roemrijk en turbulent verleden en herbergt een pracht aan kerken en kloosters. Er valt veel te beleven op het gebied van kunst en cultuur. De stad is daarbij ook bijzonder fotogeniek, schitterend gelegen aan de oevers van de Dnjepr, waar je heerlijk kunt wandelen en genieten van spectaculaire panaroma’s.
   Kiev is een stad waarop je niet snel raakt uitgekeken of over raakt uitgeschreven.

...Protest tegen nieuwe belastingwet, november 2010


Oekraïne

   Oekraïne is een land gevangen tussen Oost en West, met een lange, soms bloedige geschiedenis, bevolkt door een smeltkroes van etnische groepen, rijk aan kleurrijke tradities. Geleden onder Russische overheersing, belaagd door Mongolen, Turken en Tataren, vermalen tussen het rode leger van Stalin en de nazitroepen van Hitler – Oekraïne is door de eeuwen heen weinig ruimte gegund een eigen identiteit op te bouwen.
   Na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie en de verkregen onafhankelijkheid heerste er optimisme uitmondend in de Oranje Revolutie. Maar het land verviel al gauw tot chaos, de nieuwe leiders konden de hoog gespannen verwachtingen niet waarmaken. Zo zag oud communist Janoekovitsj zijn kans schoon om opnieuw de macht te grijpen. Onder zijn zwakke, autoritaire leiding tiert de corruptie nog altijd welig, blijven noodzakelijke hervormingen in landbouw en industrie achterwege, wordt niet geïnvesteerd in onderwijs, gezondheidszorg en infrastructuur.
   Toch blijft het onverminderd spannend om de politieke ontwikkelingen te volgen. Oekraïne staat voor een cruciale tweesprong: laat het land zich opnieuw in de klauwen drijven van de Russische beer of vindt het aansluiting met het Westen, ziet het kans om een heuse democratie te vestigen en de broodnodige hervormingen door te voeren?

... FEMEN presenteert nieuw logo, april 2010


FEMEN

   Kiev is de thuisbasis van de actiefste en kleurrijkste vrouwenbeweging ter wereld – FEMEN. Met provocerende, spraakmakende acties brengt ze de huidige machthebbers ernstig in verlegenheid. Zo legt FEMEN een vergrootglas op de sociale en politieke ontwikkelingen binnen Oekraïne en een vinger op de zere plekken in de samenleving, met name op de achterstelling van vrouwen, de misstanden in de seksindustrie en prostitutie.
   Door FEMEN leer je Oekraïne beter kennen en begrijpen, blijf je op de hoogte van alles wat er speelt. Al gauw voelde ik sympathie voor de strijd die de vrouwen voeren en de doelstellingen die ze nastreven. Met dit blog hoop ik dan ook een klein steentje bij te dragen bij de verspreiding van hun gedachtegoed. Dat de protestacties ook nog spectaculaire beelden opleveren is natuurlijk mooi meegenomen.  

... Zombiewalk, september 2011


Respons

   Na een aanlooptijd van enkele weken wist ik met dit blog al gauw de nodige aandacht te trekken. Ook al krijg ik weinig reacties, gelezen en bekeken wordt het wel, zo wijzen de statistieken van blogspot uit. Al snel zat ik op een gemiddelde van 300 – 400 lezers per dag en in de hoogtijdagen rondom Euro2012 scoorde het blog geregeld meer dan 1000 bezoekers.
   Ik streef niet naar een zo groot mogelijk aantal lezers, blijf schrijven over wat ik zelf interessant en de moeite waard vind, maar het is toch wel prettig en motiverend om te merken dat je gelezen wordt.

...
Plezier

   Het blog geeft me de mogelijkheid om aan mijn fascinatie voor de stad Kiev en mijn belangstelling voor FEMEN een creatieve draai te geven. Ik vind het een hele uitdaging om een goed lopend verhaal te schrijven en van sprekend beeldmateriaal te voorzien.  
   Schrijven voor dit blog heb ik daarom ook altijd met plezier gedaan. Waarom zou je overwegen te stoppen met dingen die je plezier geven? Goede vraag.

...Zomer in Kiev

   (wordt vervolgd)
...

6 opmerkingen:

 1. Dit zijn vijf bijzonder goede redenen om door te gaan met je fantastisch blog!
  De laatste reden is misschien nog wel de belangrijkste: met veel plezier FEMEN creatief volgen en hun acties toegankelijk maken voor nederlandstaligen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Femen is een fenomeen. Dat verdient alle aandacht en wie weet navolging, dankzij jouw blog!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Femen is fenomenaal en verdient aandacht, zeker! Iets te veel eer voor mijn aandeel, maar even zo goed bedankt.

   Verwijderen
 3. Het is goed om door te gaan met je blog. Oekraïne is zo'n bijzonder land. Met tegelijk een fascinerende maar soms ook akelige geschiedenis. Een land met een nieuwe generatie met dromen, ideeën en toekomstbeelden zoals wij die ook hebben. Een nieuwe generatie die het verdient om onderdeel van de wereld te zijn en niet geïsoleerd en opgesloten te worden tussen Europa en Rusland.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Helemaal mee eens maar er zijn ook andere overwegingen die mij doen twijfelen aan de voortzetting van dit blog - daarover binnenkort meer.

   Verwijderen