woensdag 19 september 2012

FEMEN opent hoofdkwartier in Parijs


Parijs, 18 september 2012
.

   Onder massale belangstelling van de pers heeft de vrouwenbeweging FEMEN gisteren officieel haar poorten geopend in de Franse hoofdstad. De openingsceremonie ging van start met een - hoe kan het ook anders - topless parade door het 18de district, waar de vrouwen een warm welkom werd geheten. Na de parade volgde een persconferentie.   Het nieuwe hoofdkwartier in Parijs wordt ingericht als trainingscentrum - hier worden activistes fysiek en moreel voorbereid op het voeren van radicale en soms ook provocerende acties in de Europese Unie - noodzakelijk in de strijd voor vrouwenrechten.
   Het kantoor in Kiev blijft de thuisbasis vormen voor acties in de voormalige Oostbloklanden waar altijd een hoger risico aan verbonden is. Hier valt dan ook meer te winnen, maar de strijd kan effectiever gevoerd worden en meer aandacht krijgen als er op meerdere fronten wordt gestreden, als de strijd een internationaal karakter krijgt.


   Er zit nog veel meer in het vat, zo wordt ons beloofd - FEMEN heeft grootse plannen voor verdere uitbreiding van haar activiteiten. Zo zullen er in de nabije toekomst vestigingen geopend worden in New York, Montreal en Sao Paolo en hopelijk ook in Israel om van daaruit het Midden-Oosten te veroveren. Dit alles onder het motto: ‘Sluit je aan, Kleed je uit, Overwin!’
    Het is maar waar je voor kiest. Ruim twee jaar geleden, toen ik dit blog startte, had ik nooit verwacht dat FEMEN zou uitgroeien tot een internationale beweging. Het leek me waarschijnlijker dat ze vooral binnen Oekraïne actief zou blijven, meer in de diepte zou werken, om zo de actiegroep om te vormen tot een politieke beweging, die niet alleen voor vrouwenrechten vecht, maar ook de aanzet kan geven tot een tweede Oranje Revolutie, tot meer vrijheid en democratie in eigen land.
   Dat laatste lijkt maar al te ver weg. FEMEN heeft duidelijk voor een andere route gekozen, andere doelstellingen op het oog en wie ben ik om daar vraagtekens bij te plaatsen.  
 
 Foto's femen.org
.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten