zaterdag 19 november 2011

FEMEN Occupies Wall Street


New York, 17 november 2011

   De acties van de Oekraïense vrouwenbeweging FEMEN spreken zo tot de verbeelding dat een internationale doorbraak haast niet kon uitblijven. Maar dat ze nu opgepikt zijn aan de andere kant van de oceaan mag toch wel een verrassing heten.

   Donderdagochtend ging een tweetal activistes van een pas opgerichte Amerikaanse tak van FEMEN naar Wall Street om geheel in stijl te protesteren tegen de gewelddadige arrestatie van Occupy-demonstranten en de ontruiming van het tentenkamp in Zuccotti Park, de plek waar het allemaal begon, de strijd tegen de economische ongelijkheid - tegen het grote graaien van 1 procent van de bevolking, waardoor het financiële systeem in een crisis is terechtgekomen, die afgewenteld wordt op de overige 99 procent die daar part noch deel aan heeft.   FEMEN roept op tot een internationale veroordeling van het beleid van Bloomberg, de burgemeester van New York, die opdracht heeft gegeven voor het brute politieoptreden tegen Occupy, waarbij het recht op vrijheid van meningsuiting en protest met voeten is getreden.
   Het worden spannende tijden voor Occupy overal ter wereld, in alle steden waar tentenkampen als paddenstoelen uit de grond zijn verrezen - kleine verzetshaarden tegen de macht van het grootkapitaal. Het nieuwtje is er inmiddels van af, de gevestigde orde wordt het zat en begint in te grijpen. Misschien komt dit wel goed uit. Het dwingt de betogers na te denken over hun strategie voor de komende weken, voordat een andere potentiële vijand de aanval gaat inzetten: Koning Winter.
   Sterft Occupy in de winter een zachte dood of weet het desnoods ondergronds te overleven? In het laatste geval zal het de tijd moeten benutten om munitie te verzamelen, haalbare en aansprekende alternatieven uit te broeden, invloedrijke aanhangers te werven om zo in de lente met hernieuwde krachten op te kunnen veren - Occupy Wall Street Spring!.
   

Geen opmerkingen:

Een reactie posten